Fra Akerselva ved Nedre Vøyenfoss april 2016

Vi kan ikke være i Oslo uten å gå tur langs Akerselva. Jeg blir aldri lei av den. De forskjellige stryk og fosser og roligere flyt, alle like fasinerende.

Denne gangen gikk vi oppover elva, fra Grünerløkka mot Nydalen.
Det var mye vann i elva og fossen ved "Hønselovisa" var fantastisk og endte nærmest som et brudeslør.
Man blir fort "hekta" av slikt!
Vi gikk opp noen trapper på vestsida av elva denne gangen.
Fine detaljer på rekkverket.
Hønselovisa er huset vi ser i bakgrunnen. Der kan man drikke kaffe og spise vafler samtidig som man nyter det hyggelige miljøet med kunst på veggene og blondegardiner i vindua.

"Huset har fått sitt navn etter Hønse-Lovisa, en modig og varm kvinneskikkelse fra Oskar Braatens bøker. Inspirasjonen til figuren hentet han fra sin egen oppvekst i området, men om Hønse-Lovisa faktisk har eksistert, vites ikke. Det som er sikkert er at hun aldri har bodd i det lille røde huset ved den mektige fossen. 

Huset ble bygget i 1800 som sagmesterbolig, og er i dag et kulturelt møtested ved Akerselva. Her presenteres nåtidens kunst og kunsthåndverk i møte med fortidens tradisjon og historie. 

I husets butikk, I det grønne kammerset, selges bl.a. bøker, leker, kunsthåndverk og reiseminner."  Ifølge Visit Oslo
Dette strøket hører til Sagene bydel
Her blir man liksom ikke lei av å fotografere.
Nedre Vøyenfoss ved Akerselva. Vøyen er et gammelt norsk ord for å vade.
Her er det et sus av gammel industrihistorie.

Naturlige kunstverk - bare å nyte!
Ved Vøyenbrua lå byens første offentlige drikkevannsinntak fra tidlig på 1600-tallet. Via uthulte trestokker ble reint vann ført til både festningen og til vannposter i byen. Vøyen har nok alltid vært et viktig knutepunkt, et veiskille, og et sted for å krysse elva, men dagens Vøyenbru ble bygd så seint som i 1949/50, og fikk navnet sitt i 1951. 
Oppe på brua står ei statue til ære for Syersker som passerte her for å komme til fabrikken på Vestsiden av elva.
En fantastisk bydel som kan anbefales på det beste. Her er områder med gamle, små trehus og større trehus med mange leiligheter der arbeiderne bodde tidligere. Nå populære boligområder og et spennende sted å besøke, inklusiv Musèet du finner vest for denne broa.

Fra Om Oslo museum:

Arbeidermuseet ved Akerselva

Langs Akerselva ligger landskapet godt til rette for å utvikle det man har kalt økomuseum. Mange steder ligger elva slik den gjorde for 150 år siden da industrialiseringen tok til. Langs Akerselva ligger godt bevarte fabrikkbygninger på rad og rekke fra industrialismens storhetstid (1860-1960). Ingen annen storby kan vise til noe lignende. I tilknytning til elva finnes også ulike generasjoners arbeiderboliger, både større trebygninger og leiegårder i mur.
Formidlingen vil ta utgangspunkt i de bevarte bygninger og miljøer - på sitt opprinnelige sted - og i sin opprinnelige sammenheng. Historiene som fortelles behøver ikke å være forankret i et bestemt bygningskompleks, men kan være ulike former for historiske vandringer (også digitale!), teater og informasjonsskilt.

6 kommentarer:

  1. Flotte bilder fra Oslo! Vann er vakkert, og en kan ta uendelige bilder av det :)
    Jeg husker at jeg så "Ungen" på teater i Oslo i 7. Klasse på skolen. Det var på Oslo nye teater tror jeg, og var en opplevelse og vi lærte litt om Oscar Braaten :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Det var sikkert en stor opplevelse og et spennende teaterstykke :)

      Slett
  2. Flotte bilder fra Akerselva !!
    Vårt favoritt turområde når vi er i Oslo. Har hatt leilighet i området i flere år, og bruker den mest i vinterhalvåret. Det er mye historie der :-)
    Ha en fin helg.

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk for det! Vi skulle også gjerne hatt ei leilighet i dette området, det er liksom drømmen. Riktig fin helg til dere :-)

      Slett
  3. Utrolig flott område! Det er ca 30 år siden jeg var langs elven så mye har sikkert forandret seg.

    SvarSlett
  4. Det er utrolig fint i området rundt Akerselven. En riktig perle i hovedstaden, vel verdt å besøke! Ha en fin lørdag!

    SvarSlett